Alla inlägg under januari 2014

Av Ann - 17 januari 2014 00:00

"Glädje är enda målet" är visa ord och ridkonstens devis vilket jag använder som mantra ibland. Av erfarenhet vet jag hur svårt det är att lägga alla prestationskrav på hyllan när man utbildar sin häst. Genom AR-träningen har jag emellertid förstått hur viktigt det är att man faktiskt släpper på kraven, även om jag själv trillar tillbaks i fällan gång på gång ;)) Från marken upplever jag det personligen lättare att fokusera på här och nu och lyssna till det hästen förmedlar. Venus har dock varit svårare från marken än någon annan häst jag utbildat inom AR. Jag antar att hennes tidigare smärtor och spänningar har gett henne ett invant beteende att skydda sig själv, men det är ju bara vad jag tror... Den sista tiden har det emellertid hänt en del i vårt samarbete till det bättre :) Vi har tränat nästan uteslutande från marken och vi börjar komma överens i allt fler moment. Vi testar också nya saker som jag egentligen inte har så mycket kunskap om. Vi helt enkelt leker och lär, lyssnar till varandra och har kul!


Att ha kul ihop är viktigt. Igår blev det ett pass med hoppning för Elin & Ena. Det var populärt hos både ryttare och häst :))

 

#ridkonst #ridning



Av Ann - 15 januari 2014 00:00

En återkommande punkt under Gustavsborgsdagen var det här med bröstkorgsrotationen hos våra hästar. Bröstkorgsrotationen är enligt den akademiska ridkonsten en förutsättning för att uppnå en biomekaniskt sund form hos hästen på böjt spår. En korrekt rotation uppkommer i s.b.m att hästen för sin  innerhöft framåt nedåt så att bakbenet kan träda fram och in mot tyngdpunkten och bära upp bröstkorgen. Utan bröstkorgsrotation hamnar hästen obönhörligen mer på bogarna. Av vikt är att vi som ryttare följer med i hästens rotation och inte hindrar rörelsen vilket kan vara lättare sagt än gjort... Jag har själv problem med stelheter i min kropp men ibland lyckas jag slappna av och följa :)


Här en kort filmsnutt där jag med spöets hjälp förstärker den indirekta yttertygeln så att Venus framdel förs innanför bakdelens spår. Med sitsen försöker jag sedan följa med i hennes bröstkorgsrotation som förstärks inåt nedåt i öppnarörelsen. Filmen är väldigt kort men under några steg kan man med bra ögon se att hela min innerskänkel samt inner sittben rör sig nedåt samtidigt som Venus för fram sitt inner bakben mot tyngdpunkten. Hennes bröstkorg roterar ned på insidan och upp på utsidan och hon blir på så vis fri i sin ytterbog.

#ridkonst #dressyr #ridning
 

Av Ann - 13 januari 2014 20:51

Så, då var helgen över och även den första prova-på-dagen på Gustavsborg. En fantastisk uppslutning gjorde att det fick bli mycket spontana lösningar samtidigt som det var lite trångt i schemat. Men det var ju verkligen angenäma problem och vi alla hjälptes åt så att det fantastiskt nog flöt på som det skulle. Trots kylan bidrog också en mycket god stämning överlag till att det hela blev riktigt lyckat  :)

Som AR-instruktör upplevde jag det som en utmaning att anpassa ridkonstens utbildningskoncept till situationen. Samtidigt som jag inte ville tumma för mycket på utbildningsstegen så försökte jag analysera varje nytt ekipage utifrån dess mål och förutsättningar och förklara hur ridkonsten skulle kunna bidra i just det individuella fallet.  Även om det inte blev "regelrätta" akademiska lektioner så tror jag att alla som bokat in sig på ett AR-pass fick med sig något att bygga vidare på. Nu ser vi fram emot nästa dag på Gustavsborg som planeras till den 2 mars. Upplägget är inte klart ännu, troligtvis blir det något annorlunda. Mer info kommer naturligtvis så snart det är färdigt :)


Katarina Lockman Frostred var en av dem som bokade in sig med sin häst på ett AR-pass :) 

    

#ridkonst #dressyr



Av Ann - 11 januari 2014 00:00

Nu börjar det pirra lite i magen av förväntan inför morgondagens prova-på-dag på Gustavsborg :) Som det ser ut nu så är platserna med häst fullbokade fram till kl 15 (önskar någon ta ett AR-pass efter kl 15 går det att ordna), vi blir totalt dryga 30-talet personer som samlas, det fortsätter komma in anmälningar (!) och det ska bli så kul att träffa nya och gamla bekantskaper. Bjuvsnytt kommer att vara på plats och med den här uppslutningen är det ju väl befogat :)) 

Under vår planeringsträff under gårdagen så konstaterade vi instruktörer att våra olika områden kompletterar varandra väldigt väl, eller åtminstone så motverkar de inte varandra ;) Nu i efterhand tänker jag att den gemensamma nämnaren nog är att vi alla utövar våra läror mycket på hästens villkor där vi som ryttare försöker se, känna och lyssna till hästen och har som mål att kunna stärka den både fysiskt och mentalt. På så vis arbetar vi för samma sak och vem vet vad vårt samarbete kan leda till i förlängningen :) Även om det inte hinner ges riktigt regelrätta lektioner under prova-på-dagen så tror jag att de allra flesta som besöker oss i morgon kommer att vara inspirerade av antingen det ena eller andra vid dagens slut. Om inte av annat så av Ann-Britts fantastiska matlagning ;)


För er som har bokat eller tänker boka in ett AR-pass. Har ni en kapson med mittring så ta gärna med denna, annars så får ni låna en på plats om det behövs  :)


          

#ridkonst #dressyr    




Av Ann - 10 januari 2014 00:00

Vad är öppna?

I öppna (eng. "shoulder-in") som är en av skolorna går hästen böjd inåt och med framdelen innanför bakdelens spår (så som om hästen ska "öppna" en volt). Hästens höfter är parallella med spåret medan bogarna är vinklade inåt från färdriktningen. Skolan innebär att inner bakben tränas att trampa in mot tyngdpunkten, att det sker en sänkning av innerhöften och en rotation i hästens bröstkorg så att hästen blir fri i sin ytterbog. "This exercise is the most difficult and the most useful of all those which must be used to supple the horse"  (citat Guérinière).


Hur?

I den akademiska ridningen för vi framdelen med hjälp av den indirekta yttertygeln innanför bakdelens spår, tyngdpunkten förskjuts något inåt, sitsen ber hästen sänka sin innerhöft, trampa in under tyngdpunkten med inner bakben och låta insidan av bröstkorgen rotera nedåt. På så vis lättar tyngden på ytter skuldra, hästen blir friare i sin ytterbog och det blir ett lyft i ytter framben som rör sig i linje med färdriktningen. Öppnan kan utföras i alla gångarter och lärs som så mycket annat med fördel in från marken innan den utförs uppsuttet.


Varför?

Öppnan anses inom klassisk ridkonst vara en viktig nyckel till hästens smidighet och balans. Guérinière är berömd för att ha kommit på öppnarörelsen på rakt spår som han menar "is the alpha and omega of all exercises" . Han anser rörelsen vara väldigt betydelsefull inte minst i samband med hästars rehabilitering.


 Ett par textstycken om öppnan ur Guérinières  "A treatise upon horsemanship"

 

#ridkonst #dressyr


 

Av Ann - 8 januari 2014 00:00

Nu är det verkligen tuffa tider. De stackars elever som inte har ridhus och deras hästar tränar tillsammans som inför simborgarmärket och jag beundrar dem så för att de orkar hålla igång mellan regnskurarna. Inte lär det väl bli bättre heller den närmsta månaden... Det känns trots allt som om folk är laddade inför det nya året och jag hoppas så att deras energi ska hålla hela vårvintern. Så, det blir ett specifikt erbjudande för lektioner i februari månad för att hjälpa motivationen att hållas på topp! Innan veckans slut kommer det att presenteras på hemsidan :)


Inte nog med att man ska hålla koll på hästen och sig själv, man måste som ryttare vid denna årstid även hålla koll på vattensamlingarna. Trots plaskandet och en gapskrattandes matte gjorde Hugo igår sitt yttersta i denna slutaövning och lättade fint i sin svåra högerbog. Eller så var han kanske bara lite rädd för att bli våt om fötterna ;)

    

#ridkonst #dressyr

Av Ann - 7 januari 2014 00:28

Kanske är det fördomar men holländare som Venus är så har jag en liten misstanke om att hon utsatts för rollkur i unga år då hon har haft flera symtom som tytt på detta. Det har visserligen blivit en stor förändring i hela hennes kropp sedan hon började tränas akademiskt men förutom symtom från öronspottkörteln så återkommer de där muskelstrimmorna på fel håll bakom öronen gång på gång och spänningen i käkleden har hon fortfarande kvar. Igår när jag analyserade Venus i skolandet av halten insåg jag - rygglinjen är nästan perfekt formad förutom just ett kort parti bakom öronen och så den där innerhöften som skulle kunna komma fram och ned lite till. Så, för första gången började jag knacka med spöet så högt upp som precis bakom öronen - ingen effekt, lite hårdare - ingen effekt, ännu hårdare och VOILÀ! Ställningen, rotationen och förlängningen av nacken kom, innerhöften kom och till och med Venus verkade häpen. Vi provade flera gånger i båda varven, det verkade nästan som om Venus njöt av knackningarna likt så som av massage och som om hon sade; Äntligen förstår du matte! Även under longeringen som följde var Venus lyhörd för hjälpen precis bakom öronen. Hon bjöd mig på slutarörelse i båda varven, vilket har varit så svårt förut. Jag blir hoppfull :)


Under gårdagens arbete med skolandet av halten slappnade Venus av betydligt bättre än tidigare i sin överlinje när jag bad henne flytta bak tyngdpunkten. Även innerhöften kom lättare på plats  :)

    

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 6 januari 2014 12:41

Det är ganska otroligt att en och samma term  - schwung - kan ges så olika innebörd inom dressyrvärlden. T.o.m elitryttarna inom dressyrsporten har svårt att ge en samstämmig bild. Själv känner jag mig väldigt trygg och bekväm med Bent Branderups beskrivning av begreppet som inte alls är lika luddig. Jag vill tro att det är för att hans definition utgår i från kärnan i schwungen, nämligen hästens rygg.  


Ett par exempel

http://www.alltomhastar.se/artiklar/ovrigt/schwung/ jämställer man schwung med engelskans "impulsion", d.v.s.  ”överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt” Rent fysiskt uppnås en "bra" schwung när "hästens hasled direkt rör sig framåt uppåt så fort hoven har lämnat marken, rörelse tas sedan upp och förs vidare av ryggmuskulaturen. Hur mycket schwung man får beror på hur mycket hästen sätter sina bakben under sig, ju mer vikt hästen har på bakbenen desto bättre schwung."

"Skritten saknar svävmomentet därför blir det inte någon schwung där."


På  http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-dressyr/nina_bengtsson/vad-ar-schvung.htm skriver Nina Bengtsson

"Schvung är när hästen använder mer och mer bärkraft, det vill säga när hoven stannar mer bestämt och en längre stund i marken och hästen bär upp sin kropp i stället för att endast "skotta på" framåt. Utvecklar du schvungen kan du i förlängningen rida passage (så har du en vink om vilken känsla du ska söka)."


Inom AR däremot är schwunget helt enkelt den tredimensionella svingningen av ryggen! Det svingar höger - vänster, uppåt - nedåt, bakåt - framåt. När hästen går i "framåt - nedåt" är schwungen som störst (om hästen rör sig i en sund form och bär sig korrekt). Ju mer samling ju mindre svingning i ryggen (samling innebär dock inte mindre energi!). Den gångart som i grunden har störst schwung är då faktiskt - skritten... Egentligen tror jag att den moderna dressyren vill uppnå samma schwung som inom ridkonsten men av någon anledning har termen kommit att sättas i samband med benens rörelser i stället för ryggens. Men så är det. En elefant kan beskrivas väldigt olika beroende på vilken kroppsdel man väljer att fokusera på...


Här har lilla Fumara fått en bra schwung d.v.s. en tredimensionell svingning i sin rygg :)

  #ridkonst #dressyr


Ovido - Quiz & Flashcards