Senaste inläggen

Av Ann - 14 februari 2015 00:00

Jaha, då ska man släppa kontrollen. Den svåraste läxan man kan få som utbildad och verksam anestesisjuksköterska, haha :))

Så här är det; För någon vecka sedan gick Venus sadelgjord sönder och den ska åka in till sadelmakaren i helgen på lagning. Jag har därför tagit tillfället i akt nu, dels att rida barbacka men framför allt också att från marken introducera frihetsdressyren utifrån Marijke de Jongs Strightness Training. Jisses vad svårt men det är nog precis det här jag och Venus behöver. Venus kan vissa dagar vara lite småtjurig och jag har länge misstänkt att hon upplever att jag ger henne för lite "utrymme". Precis denna utmaning tar Marijke upp i sina utbildningsvideos och hon ger en hel del tips. Hon rekommenderar bland annat att man emellanåt i träningen tillåter hästen att få "uttrycka sig själv". Man ska ställa frågan; "Vad vill du häst? Bestäm du, jag följer". Jodå, igår uppfattade Venus snabbt frågan och ville visst bestämma, så att ehh... Se nedan.

Idag så ska jag och några till från Ridkonsthörnan åka upp till Stall Haväng. Monica Sanders ska hålla en clinic i motivations- och träningspedagogik. Passar ju som handen i handsken! :))


Inte svårt att lista ut vad Venus ville att vi skulle göra när hon fick bestämma aktivitet... Jag hängde på så gott jag kunde ;)

#Ridkonst  #StraightnessTraining 

Av Ann - 11 februari 2015 00:00

Tänk vad små "detaljer" gör mycket... Efter ett par dagars fördjupning i de första delarna av Marijke de Jong´s utbildningsmateriel och efter att ha fått en tydligare bild hennes förhållningssätt och hennes struktur på utbildning av hästen så har jag som nybliven ST-elev naturligtvis börjat med LFS (Lateral bending-Forward down-Stepping under). Absolut inget nytt för mig som akademisk ryttare egentligen, förutom kanske ett lite annorlunda tillvägagångssätt och fokus. Att få saker och ting beskrivna av olika instruktörer och i olika sammanhang är återigen så nyttigt! Det känns som om jag nu fått en annan approach till träningen och att saker och ting börjar falla på plats, åtminstone när jag och pållen tränar i vår ensamhet ;) Jag ser framför allt att det blivit en skillnad till det bättre i Venus och min kommunikation då vi nu börjat jobba mer medvetet med våra energier/avstånd. Venus balans, följsamhet och formgivning på det böjda respektive raka spåret tycker jag har förbättrats på bara ett par dagar. Den där mjuka innerbogen som Christofer Dahlgren var så noga med på kursen för ett par veckor sedan visar sig i ST naturligvis också vara en viktig nyckel även om Marijke förklarar det lite annorlunda. Den laterala böjningen innebär framför allt inte bara mjuk innerbog och stretching av utsidan. För att uppnå en jämn lateral böjning så behöver hästens muskler i överlinjen också slappna av vilket leder till att hästen automatiskt kommer att sänka huvudet och söka framåt nedåt. Detta måste jag erkänna har nog inte varit helt supertydligt för mig innan Christofers och Marijkes genomgångar men jodå, jag har testat och Venus har svarat; "Äntligen förstår du matte!"


Den där innerbogen har hittills hos Venus uppenbarligen fått för lite fokus. Nu går vi igenom grunderna från början med förhoppning om att på sikt även kunna hitta formgivningen utan tyglar eller longerlina  

#Ridkonst  #StraightnessTraining  #Dressyr

Av Ann - 8 februari 2015 00:00

Jaha, då har jag anslutit mig till Marijke de Jong´s program i Straightness Training, detta efter gårdagens öppna webinar. Egentligen så tycker jag att det jag sett Marijke visa hittills i filmer på You Tube och i webinars  i stort sett varit detsamma som grunderna i den akademiska ridkonsten och dess förhållningssätt. Men så tillkommer ju frihetsdressyren (!)... som jag inte kan ett skvatt om :)) Marijke verkar också ha en bra pedagogik och likaså strukturera utbildningsplanen på ett tydligt och bra sätt. Jag tror att detta program kan bli intresssant och utvecklande för både Venus och mig. Inte minst kan det kanske så småningom också bli en styrka i min undervisning. Den akademiska ridkonsten gör ju underverk med hästar och nu ser jag fram emot att komplettera med Marijkes Straightness Training :)


Efter tekniskt strul i början av gårdagens webinar så lyckades Marijke till sist få till väldigt bra kvalitet på både bild och ljud. Nu har jag även anmält mig till hennes utbildningsprogram :)

 


#Ridkonst  #StraightnessTraining  #Dressyr 

Av Ann - 5 februari 2015 00:00

Efter att ha deltagit som fotfolk på kursen för Christofer i helgen så har det fastnat ett par övningar i minnet. Framför allt så har jag fått känslan av att det här med mjukgörandet av innerbogen är något som jag måste lägga lite mer fokus på i min egen träning. Jag är dock inte riktigt överens med mig själv då det gäller hjälpgivningen från ryggen. Användandet av spöet på bogbladet fungerar rätt så bra, den indirekta innertygeln däremot får inte riktigt samma effekt på min madame. Hon flyttar riktning och tyngd jättefint utåt respektive inåt för de indirekta tyglarna. Att hon svarar med detta innebär emellertid inte automatiskt att hon blir mjukare i sin innerbog, åtminstone inte som det är nu...  Jag upplever att den "mjuka" bogen hos Venus kommer närmare som en följd av lateral böjning i kombination med bröstkorgsrotation, d.v.s mer från sitsen? Det ena behöver förstås inte utesluta det andra, det blir ju bäst om alla delar är på plats. Oavsett så tränar vi i alla fall på, jag tycker absolut att övningarna gör nytta. F.a blir det en tydligare sökning framåt- nedåt och en mer avslappnad, rundare form.


Ett litet foto från i tisdags. Efter några månaders rehabilitering av Ambra från marken har Maggie äntligen kommit upp på hästryggen :)

 


Ingen idé att filma här inte. Venus stallkompis hälsar på kameran... Ska väl vara glad att kameran inte trillade ned under läktaren :))


#ridkonst  #dressyr
 


Av Ann - 2 februari 2015 00:00

Var igår inbjuden av Anna Bergendorff som fotfolk till en inspirerande kurs för Christofer Dahlgren. Detta hos Lisbeth Bergström på Stallbacken utanför Dalby :) Efter ARena 2014 hade jag ju "en hum" om Christofers lite speciella träningsfilosofi inom AR och gårdagen bjöd på ännu fler insikter. Klara logiska besked gavs dels när det gällde saker som fördelar och nackdelar med klickerträning, när ska man ge godis eller inte, när behöver hästen hålla avstånd i groundwork och när kan den gå nära.  Men naturligtvis var filosofi, formgivning och hjälpgivning inom den avancerade longeringen det som betonades mest. Jag har fått att fundera på kan jag säga... Det som framför allt har blivit glasklart för mig är att det är sååå nyttigt att lyssna på och ta till sig av olika instruktörer. Jag har alltid tyckt att Hanna Engströms och Elise Nilssons pedagogik har kompletterat varandra väldigt väl, därför har jag tränat för båda två. Nu lyssnar jag till Christofer som har ytterligare att tillföra och som väcker nya tankar kring mina gamla kunskaper. Så fick jag ju ännu mer att jobba på tillsammans med min holländska pärla :)) Men det är ju just så här utveckling sker, förhoppningsvis  ;)


Nedan ett par videoklipp från Lenas och Tokajs pass under gårdagen


Christofer förklarar hur viktigt det är med den egna positionen för att kunna bjuda in hästen och förtydliga för den att få upp och fram sin ytterbog. Man kan inte heller gå för långt bak mot hästens höfter så att man är i vägen ifall man ber hästen svara för ytterskänkeln


 


Åsa och jag sitter och hukar bakom uppsittningspallen och vi drar oss mot sidorna när ardennern Tokaj kraftfullt kommer mot oss. Men efter att ha förberett sig och tränat upp kvickheten i halvhalter och i igångsättningar, i trav och i skritt, så  lyckas fina Tokaj minsann balansera sig så att han även kan galoppera med Lena på ryggen. Både häst och ryttare är glada över framstegen men verkar samtidigt lite förvånade just i stunden; Vad hände egentligen? :))


 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 1 februari 2015 00:00

Jaha, då var man glad som en speleman igen :) Igår blev det nämligen ett barbackapass som 

jag kommer att glädjas åt länge. Min balans hittade äntligen rätt efter att jag fått kontakt med en ryggmuskel nedanför mitt högra skulderblad. Låter ju helknäppt att det ska ha så stor betydelse men när jag tänker efter så var det ju faktiskt precis denna muskel som Agneta, min massageterapeut, sade till mig för drygt ett halvår sedan att jag behövde träna upp då jag hade ont i bröstryggen... Jag kom på i förrgår på löpbandet att det här var något som åter behövde uppmärksammas med tanke på balans och stabilitet. Så, lite extra fokus på muskeln igår under ridpasset och jag blev genast mer stilla i sitsen. Med så pass mycket bättre balans och följsamhet som det faktiskt blev så upplevde jag också att jag kunde börja reflektera över de små signalerna i hjälpgivningen. Det blev flera upptäckter angående sitsen och det är en del som ska sjunka in i medvetandet nu känner jag, men WOW vad kul! Min holländska pärla kändes så mjuk och fin och verkade härligt nog också vara mycket nöjd med passet  <3


Idag så laddar jag för att trotsa snöovädret och tillsammans med Åsa åka i väg till Dalby på kurs som fotfolk . Dit kommer nämligen Christofer Dahlgren för att undervisa. Jag ser riktigt fram emot detta. Återkommer med rapport :)


Suddig bild men en härlig känsla! Igår under barbackapasset upplevde jag

änstligen sådan balans att jag kunde börja utforska hjälpgivningen från

sitsen lite mer


Har också tagit mig i kragen och beställt en barbackapad, dock i helsvart :)

 

#ridkonst  #dressyr




Av Ann - 30 januari 2015 00:00

Ja, vad ska man säga, det finns inget dåligt väder? ;) Nåja, igår regnade det åtminstone inte när jag hälsade på Christina och hennes Lucky efter att de haft ett par månaders vinteruppehåll från lektioner. Utrustade med batterivantar, yllemössor och fodrade stövlar trotsade vi blåsten och tog oss an den akademiska träningen. Och visst hade en hel del saker och ting fallit på plats, det var en Lucky som hade ändrats till det positiva i rörelsemönster under vintern, som fått en längre överlinje och friare bogar. Skolningen av halten hade gått framåt och så även arbetet med diagonalslutorna. Christina hade helt enkelt gjort ett superjobb!  Dock kom vi fram till att hjälpgivningen från höger innertygel inte var befäst riktigt ännu i arbetet från marken. Istället gick Lucky gärna emot och trängde inåt med högerbogen när Christina bad om sluta samma varv. Ett försök till att tillmötesgå din önskan om skriftlig instruktion kommer här Christina ;) 

Hitta först avslappning, balans och formgivning i underträdelsen, ta därefter gärna hjälp av en 8m-volt för att få inner bakben och höft bättre på plats (tänk gärna lite öppna i volten). Sedan är det läge för innertygeln att be din pålle avlasta innerbogen när ni åter följer det raka spåret, ev får du ta hjälp av ytterskänkeln också för att få en slutarörelse med ytter bakben på plats men svaret på innertygeln, att han avlastar innerbogen och skålar sig i halsen, är det viktigaste just nu. Glöm inte att huvudet inte får "dragas inåt" utan det ska vara placerat längs med spåret. Ibland kan också en liten förflyttning av innertygeln upp eller ned på halsen göra underverk  :)


Ja, ni ser hur björkarna svajar... I vänster varv går diagonalslutan riktig bra just nu för Lucky och Christina. Lucky formar sig och får fin bogfrihet. I andra varvet behöver innertygelns hjälpgivning befästas bättre för att han ska kunna göra rörelsen i balans :)

 


#ridkonst  #dressyr




Av Ann - 28 januari 2015 00:00

Jaha, jag har nog egentligen mer koll på min tyngdpunkt just nu än för någon vecka sedan. Men oj så "instabil" jag känner mig i sitsen... Känner såväl igen känslan då jag har befunnit mig där förut. Det känns som om alla kroppsdelar bara skramlar omkring oberoende av varandra framför allt i traven, jag har ingen följsamhet över huvud taget och den samlande sitsen som jag tyckte jag fått koll på - den är bara borta. Kanske tar det lite tid att "ställa om" i kroppen efter behandlingen hos kiropraktorn men det känns onekligen som en riktig formsvacka.  Nåja, har jag löst det tidigare då ska jag väl kunna lösa det igen. Och som väl är är det bara någon månad kvar till Hanna-kursen på Gustavsborg. Hanna Engström brukar kunna lösa det mesta :) Galoppen vet jag också brukar vara en hjälp ibland att komma rätt igen i sitsen så det blev mycket galopp under gårdagens pass.


Åsa har gett mig tips på övningar för galoppen, vilka hjälper mig med både kommunikation och balans och är förberedande för piruetter. Tack Åsa!

 

#ridkonst  #dressyr


Ovido - Quiz & Flashcards